<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Politiek

Informateurs adviseren coalitie VVD, GroenLinks en D66

  Politiek

Een college van VVD, GroenLinks en D66 heeft de meeste kans van slagen. Dat is het advies van informateurs Marijke Kleijweg (GroenLinks) en Ewald van Vliet (VVD). 

Na individuele gesprekken met alle fracties, heeft op 30 maart een uitgebreid gezamenlijk overleg plaatsgevonden op het gemeentehuis. Daarbij kwamen twee mogelijke opties naar voren. 

De voorkeur van de informateurs is een meerderheidscollege (12 zetels) van VVD (5), GroenLinks (4) en D66 (3). Uit gesprekken kwam naar voren dat deze partijen onderling vertrouwen hebben en bereid zijn tot compromissen die tijdens de formatieronde moet leiden tot een coalitieakkoord. Daarnaast staan alle drie de partijen een nieuwe bestuurscultuur voor die noodzakelijk wordt geacht in Voorschoten. 

Optie 2, een coalitie VVD, GroenLinks en het CDA, is niet uitgesloten en werd soms ook als voorkeursvariant genoemd. Maar er was er geen unaniem draagvlak onder alle drie de partijen vooral op het gebied van de bestuursstijl. Mocht optie 1 niet slagen bij de formatie dan is deze samenstelling een serieus alternatief.  

Een college met andere partijen werd wel onderzocht maar had niet de voorkeur. 

Naast een coalitieakkoord, adviseren de informateurs om alle fracties te betrekken bij een raadsakkoord over de bestuurscultuur en de werkwijze van de raad ten opzichte van de lokale samenleving. Op 12 april is er een openbare raadsvergadering waar de raad, onder leiding van burgemeester Bouvy-Koene, over dit onderwerp praat.

Verder is het advies om open te blijven communiceren over de voortgang van het formatieproces en inwoners, instellingen, verenigingen en ondernemers actief uit te nodigen om via email of brieven inhoudelijke thema's voor een akkoord kenbaar te maken. 

Het volledige rapport is na te lezen op de website van de gemeente, agenda raadsvergadering, punt 2. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten