PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf. Foto: VSK
PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf. Foto: VSK

PvdA: Wat gebeurt er met het Ambachts- en Baljuwhuis?

Politiek Politiek

(Persbericht PvdA) Op 5 maart meldt wethouder Cramwinckel in het Leidsch Dagblad dat de onderhandelingen over verkoop gaande zijn. De intentie is om eruit te komen, aldus de wethouder, maar dat is nog niet zeker. De eigenaar van Floris V neemt hier een voorschot op en plakt op de deur: “In verband met de voorbereidingen voor de renovatie van het Ambachts- en Baljuwhuis en de verbouwing van ons restaurant tot Boutique hotel Floris V, zijn wij voor onbepaalde tijd gesloten”. Een poging voldongen feiten te creëren, aldus de PvdA.

Toen de gemeenteraad in juli 2019 over het Ambachts-en Baljuwhuis sprak, was de vraag of de gemeente het Ambachts- en Baljuwhuis wel mag verkopen. Immers, toen de gemeente het Ambachtshuis kreeg was de afspraak dat de gemeente het zoveel als mogelijk zou inzetten ‘ten nutte der ingezetenen’, de publieke functie. Volgens experts mag de gemeente wel verkopen maar dan moeten over de invulling van die publieke functie met de nieuwe eigenaar wel serieuze afspraken worden gemaakt.

Ook in juli neemt de voltallige gemeenteraad een motie aan waarin staat dat het college eerst met de raad moet praten alvorens te besluiten over verkoop. En er mogen op dat moment geen toezeggingen of afspraken zijn waar de gemeente niet meer onderuit kan. Want dan stelt het overleg tussen college en raad niets meer voor.

Vervolgens zegt de wethouder na de dorpsdialoog in het najaar dat het niet alleen om een verkoopproces gaat, want er zijn belangrijke waardes in het geding die we als gemeente moeten bewaken. Cramwinckel belooft dat het college eerst een duidelijke visie aan de raad presenteert waarin staat welke publieke functies Voorschoten waar kan onderbrengen, en dat in het verlengde daarvan wordt gekeken welke publieke functies in het Ambachts- en Baljuwhuis horen.

Maar nu zegt de wethouder in het Leidsch Dagblad dat er wordt onderhandeld over de verkoop en dat de intentie is om eruit te komen. Dit lijkt verdraaid veel op een onderhandelingsresultaat waar de raad moeilijk onderuit kan komen. Dat is dan strijdig met de motie en eerdere toezeggingen van de wethouder. En die visie over de publieke functies hebben we nog niet gezien!

Op 2 april staat het Ambachts- en Baljuwhuis op de agenda van de gemeenteraad. Ad de Graaf. “Ik ga ervan uit dat dan blijkt dat de wethouder zich aan de afspraken houdt. Mocht dat niet het geval zijn, dan hebben we een serieus politiek probleem”.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 7 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 12 uur geleden 25
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24