D66 raadslid Jorien Schroot
D66 raadslid Jorien Schroot Foto: JOHN BRUSSEL

D66: IJsvogelmaatregel verzacht ontbreken duurzaamheid nieuwe Valkewegbruggen

Politiek Persberichten Politiek

Donderdag 28 januari is tijdens de gemeenteraad de begrotingswijziging voor de vervanging van de Valkewegbruggen besproken. Naast de 1,9 ton aan geld ging de discussie vooral over de tonnen gewicht. Vreemd, want daar ging het raadsvoorstel niet over. Omdat nabij de huidige brug een beschermde ijsvogel is waargenomen, vroeg D66 raadslid Jolien Schroot aan het college om hiervoor een voorziening te treffen. Daar stemde het college mee in.

Het vervangen van de Valkewegbruggen valt duurder uit dan verwacht en zal 6,9 ton in plaats van 5 ton gaan kosten. Deze meerkosten zijn een tegenvaller voor de gemeente. De begroting is weliswaar sluitend, maar ook kwetsbaar voor dergelijke onvoorziene kosten. Samen met de VVD, GL, CDA en SP vindt D66 dat het eerder genomen besluit gewoon uitgevoerd moet worden: “Sommige partijen willen besparen op de bruggen door ze minder robuust uitvoeren, maar het gevolg is dat ze ook minder gewicht kunnen dragen. Wat ons betreft staat de veiligheid niet ter discussie. Een reeds genomen besluit opnieuw ter discussie stellen zonder nieuwe feiten, tast de geloofwaardigheid van de overheid aan”, aldus D66-woordvoerder Jolien Schroot.

Schroot vroeg tijdens die raadsvergadering aandacht voor duurzaamheid. In het raadsvoorstel was hier helaas geen aandacht voor. “Een gemiste kans” vervolgt ze, “Tijdens een lockdown-wandeling rond huize Bijdorp zag ik een ijsvogel boven de sloot vliegen. Dit prachtige en beschermde vogeltje kunnen we helpen te overleven en zich voort te planten, door bij de nieuwe brug nestgelegenheid te creëren. Dat kost weinig en zo stimuleren we de uitbreiding van de populatie. Op die manier maken we dat gemis een beetje goed.”

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 51 minuten geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 2 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 4 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 7 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 8 uur geleden