<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf&nbsp;</p>

PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf 

(Foto: )
Persberichten Politiek

PvdA: Perspectief voor cultuurhuis

  Politiek

(Persbericht PvdA) In november 2021 heeft de  gemeenteraad het voorstel van B&W om het gebouw van de bibliotheek op te waarderen tot een cultuurhuis (een multifunctionele accommodatie-mfa) afgewezen. Hoe nu verder? Daarover sprak de gemeenteraad vorige week. De PvdA deed met een aantal andere partijen een constructief voorstel om ervoor te zorgen dat nog dit jaar een definitief besluit wordt genomen. De bal ligt nu bij D66 wethouder Cramwinckel en het college.

Niet voor niets plaatste de raad in november het plan om het gebouw van Wijngaardenlaan te veranderen in een ‘bibliotheek-plus’ in de ijskast. Er waren grote twijfels over de geraamde kosten en onzekerheid over de vraag of de nieuwe zaal geschikt zou zijn voor filmtheater en grotere gezelschappen. Ook werd te gemakkelijk voorbij gegaan aan de toenemende parkeerdruk rond het Oranjeplein. 

Om geen tijd te verliezen deden PvdA, CDA, VVD, ONS Voorschoten en Voorschoten Lokaal een voorstel over ‘hoe nu verder’. We stelden een driestappenplan voor dat volledig aansluit bij het besluit van november. In stap 1 maakt het college een overzicht van alle bekende ontwikkelingsprojecten in de komende jaren. Daarin staan ook bijvoorbeeld de locatie MOC/gemeentewerf waar nu het uitvoerend bedrijf zit, het Churchillplein en de Kruispuntlocatie. In 2020 is al besloten tot herontwikkeling van het MOC-terrein en Churchillplein, maar de uitvoering hiervan is nog niet begonnen.

Het moet mogelijk zijn om dit overzicht in 2 tot 3 maanden op te stellen waarbij met bestaand materiaal een beeld wordt gepresenteerd van de (on)mogelijkheden die een locatie biedt voor een nieuw cultuurhuis. Graag in combinatie met woningbouw en delen van het gemeentekantoor.

Hiermee kan de nieuwe gemeenteraad dan een besluit nemen over de 2 of 3 plekken die er het meest gunstig uitzien. Dit wordt in stap 2 uitgewerkt. Welke mogelijkheden zijn er voor een cultuurhuis in combinatie met woningen voor starters en senioren? Wat betekent het voor het centrum? Wat gaat het kosten, wat zijn de inverdieneffecten, hoe zit het met de uitvoerbaarheid?  

Vervolgens kan de raad na de zomer een definitief besluit nemen over de locatie waar in elk geval een cultuurhuis/mfa kan komen. Het liefst in combinatie met woningbouw, bijdragend aan een vitaal centrum. Dan begint stap 3: de uitvoering. PvdA -fractievoorzitter Ad de Graaf: “Het zal best een klus zijn en denkers in problemen ( de ‘dippers’) zien vast allerlei beren op de weg. Maar de ontwikkeling van ons dorp heeft denkers in mogelijkheden ( de ‘dimmers’) nodig. Ik voel me het meest thuis bij de dimmers.”


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten