Afbeelding

Gebrek aan inzicht en overzicht is oorzaak financiële crisis

Algemeen Politiek

Voorschoten – Het heeft de colleges en gemeenteraden in de afgelopen 15 jaar ontbroken aan financieel inzicht en overzicht. Daardoor is de gemeente langzamerhand financieel in zwaar weer geraakt. Dat is de conclusie van de Rekenkamercommissie die onderzoek deed naar de oorzaak van de problemen in het dorp. Het rapport is vanmorgen overhandigd aan de gemeente. 

Nuon
Voorschoten heeft de afgelopen jaren (vanaf 2008-2009) € 75 miljoen meer uitgegeven dan dat er structurele inkomsten waren. Voor een belangrijk deel is dit geld gebruikt voor de verbetering van de openbare ruimte en het voorzieningenniveau. Een kleiner deel van het geld is gebruikt om het terugkerende jaarlijkse tekort te dekken. Dit alles is betaald met de opbrengst van de verkoop van de Nuon-aandelen (€ 40 miljoen) en door leningen aan te gaan (€ 35 miljoen). Raad en college van burgemeester en wethouders waren graag bereid te luisteren naar 'geluiden uit de samenleving'.  Daarbij werd onvoldoende rekening gehouden met de kosten die honorering van die wensen met zich meebrachten. Het gevolg is een financiële verslechtering van de gemeente in de afgelopen jaren: een hogere schuld en geen jaarlijkse opbrengst meer van ongeveer € 1,3 miljoen per jaar aan NUON-dividend. 

Verbeteren financiën voor langere termijn
Als de gemeente de financiën voor een langere periode wil verbeteren, dan is het van belang dat de raadsvoorstellen meer inzicht geven in de financiële gevolgen op de lange termijn. Ook zullen de raad en het college anders met elkaar en met de Voorschotense samenleving moeten omgaan. Ze zullen vaker 'nee' moeten durven zeggen tegen ambities en elkaar meer aanspreken op de verantwoordelijkheid voor een gezond financieel beleid. Verder is de aanbeveling om alle raadsleden een training te geven over de financiële huishouding van de gemeente waarbij onder andere aandacht is voor de concrete beïnvloedingsmogelijkheden van de raad. Tenslotte moet de informatie naar de raad veel inzichtelijker worden.  

Toelichting
In de vergadering van 21 september van de commissie Burger en Bestuur licht de voorzitter van de Rekenkamercommissie, Dolf Kamermans, het onderzoek en de bevindingen nader toe. De toelichting vindt plaats om 20.45 uur in het gemeentehuis Voorschoten.
Meer info: www.rekenkamerwvolv.nl

Reactie college

Het college college B&W Voorschoten heeft donderdag 14 september 2017 van de rekenkamercommissie het rapport 'Veel ambities, weinig aandacht voor financiën', onderzoek naar ontwikkeling financiële positie gemeente Voorschoten 2002 – 2017  ontvangen.

De centrale vraag van het onderzoek luidt:

Wat zijn de belangrijkste oorzaken die hebben geleid tot de verslechtering van de financiële positie van de gemeente Voorschoten in de periode 2002 -2017 en in hoeverre was er gedurende die periode bij de verschillende relevante gemeentelijke actoren (ambtelijk, college en raad) voldoende inzicht in en overzicht van de financiële situatie van de gemeente om te kunnen bijsturen?

Het college van burgemeester en wethouders zal het rapport met conclusies en aanbevelingen goed bestuderen en in samenwerking met de raad dit rapport betrekken bij de begrotingsbehandeling over 2018 - 2021 van de gemeente.

Donderdagavond 21 september om 20.45 uur in het gemeentehuis wordt het rapport toegelicht door de voorzitter van de rekenkamercommissie tijdens de commissievergadering Burger en Bestuur.

Het rapport van de rekenkamercommissie kunt u downloaden via www.rekenkamerwvolv.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 1 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 4 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 5 uur geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 21 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin gisteren