<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Regio nieuws

Gladheidsbestrijding in Voorschoten

Van 1 november tot en met eind maart is het gladheidsseizoen van kracht. Gedurende deze periode heeft de gemeente bij gladheid een inspanningsverplichting en daarom dag en nacht een team beschikbaar om de gladheid te bestrijden. Op deze manier wil de gemeente Voorschoten de wegen zoveel mogelijk bereikbaar houden voor hulpdiensten, het openbaar vervoer, inwoners en bezoekers van de gemeente.

Wanneer strooit de gemeente zout en zijn er verschillende strooimethodes?
De gemeente gaat strooien wanneer uit meteorologische informatie blijkt dat er gladheid wordt verwacht. De gemeente strooit dan op vaste strooiroutes (zie kaart). De gemeente kijkt ook naar de omstandigheden die belangrijk zijn voor de wijze waarop of wanneer wordt gestrooid. Het is bijvoorbeeld niet effectief om zout te strooien voor een regenbui omdat het zout dan wegspoelt en niet wordt ingelopen of ingereden in het ijs of de sneeuw. Als weggebruiker moet je altijd rekening houden met gladheid. Ook wanneer er gestrooid is kan het namelijk (opnieuw) glad zijn door het opvriezen van natte weggedeelten.

Bij sneeuwval wordt gebruikt van sneeuwploegen, de sneeuw wordt dan naar de zijkant van de rijbaan geschoven. Maar met name op smalle fietspaden geeft dit niet altijd het gewenste effect.

Waar strooit de gemeente?
De gemeente strooit de strooiroutes. Als deze routes begaanbaar zijn, dan strooit de gemeente (alleen binnen de reguliere werktijden) in overige gebieden zoals de omgeving van verzorgingshuizen en winkelcentra, kruisingen, bushaltes en diverse bruggen. De strooiroutes zijn zo ingedeeld dat elke inwoner binnen redelijke afstand van de woning op een gestrooide route kan komen. Voor sommige straten heeft de gemeente strooiafspraken gemaakt met winkeliers en ondernemers die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de straat zoals bij de Schoolstraat in het centrum.

Met de volgende tips kunt u helpen bij het bestrijden van gladheid rondom uw woning:

U kunt een bijdrage leveren aan het begaanbaar houden van Voorschoten. Het schoonhouden van de stoep voor uw woning is ook uw verantwoordelijkheid. Kunt u dit niet zelf? Vraag dan uw buren om u te helpen.

·     Zorg tijdig voor een voorraad zout voor uw eigen gebruik. De meeste tankstations en bouwmarkten verkopen strooizout.

·     Veeg eerst de sneeuw zo veel mogelijk weg en strooi daarna wat zout over het pad.

·     Een beetje zout dat wordt ingelopen is vaak al voldoende. U hoeft dus niet gelijk de hele zak met zout te strooien.

·     Haal een bezem over uw tuinpad en de stoep voor uw woning om kleine plasjes water weg te vegen. Zo voorkomt u bevriezing en eventuele valpartijen.

·     Bij vast gelopen sneeuw of ijs op het pad is het beter om het stroef te maken met zand. Zout en zand zijn de ideale combinatie om het zowel te laten ontdooien als het stroef te maken.

·     Parkeer uw auto zo dicht mogelijk langs de stoep en niet half op een fietspad. Het is voor strooiwagen dan niet mogelijk goed te strooien en/of te schuiven. U kunt ook helpen door niet in bochten en op straathoeken te parkeren. Dit maakt het makkelijker voor de strooiwagens om te sturen door de straten en wordt schade voorkomen.

Wethouder Monique Lamers (portefeuillehouder beheer openbare ruimte): 'Ook dit jaar zijn we weer goed voorbereid op het winterse weer. De voorbereidingen die we vorige jaar hebben doorgevoerd, zoals extra aandacht voor belangrijke openbare locaties, hebben we ook dit jaar weer aangescherpt. Daarnaast doet de gemeente haar uiterste best om op alle hoofdwegen, fietspaden en busroutes begaanbaar te maken en te houden, maar u zult begrijpen dat wij niet in iedere straat komen. Dus we zullen als inwoners, ondernemers en gemeente samen moeten werken om Voorschoten verkeersveilig te houden.'

Actuele strooiroutes vindt u op www.voorschoten.nl/gladheid


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten