De eerder getrokken gele lijn is inmiddels weg. Foto: VSK
De eerder getrokken gele lijn is inmiddels weg. Foto: VSK

Chaos in de Voorstraat voorbij

Politiek Politiek

‘De gang van zaken rondom de uitbreiding van de terrassen en het parkeren in de Voorstraat komen voor rekening van het college’, antwoordde waarnemend burgemeester Aptroot donderdag tijdens de raadsvergadering op vragen van CDA-raadslid Cees Bremmer. Bremmer wilde weten waarom de maatregelen tot twee keer toe werden aangepast. Ook vroeg hij aandacht voor de verplaatsing van de markt.

Toen de horeca weer open mocht, werden ook in Voorschoten, net als in de rest van het land, de terrassen uitgebreid om de anderhalvemeter samenleving te handhaven. Dat was hard nodig om de horeca de kans te geven na de sluiting van 2,5 maand de kans te geven omzet te genereren. De horecabedrijven kregen de ruimte van de parkeerplaatsen er bij en het was de bedoeling dat auto’s aan één kant mochten parkeren om het eenrichtingsverkeer ruimte te geven.

Dat besluit werd genomen na digitaal overleg tussen de gemeente, bewoners en ondernemers. Maar de gele lijn die daarna dwars door de Voorstraat werd getrokken, bleek niet de juiste te zijn en werkte niet. De bewoners en ook ondernemers klaagden waarop het college de maatregelen deels terugdraaide.

De gele lijn verdween en het parkeren werd verruimd. ‘Een leermoment’, erkende Aptroot. ‘Bij digitale bijeenkomsten moeten we meer aandacht aan kaarten en cijfers geven. Inmiddels is er contact met bewoners geweest en is vrijwel iedereen het eens met de huidige maatregelen.

Bremmer vroeg ook aandacht voor het vorig jaar ingestelde eenrichtingsverkeer. ‘Ik heb tien minuten met de boa’s bij de ingang van de Voorstraat bij het paard gestaan. In die tien minuten, en onder het wakende oog van de boa’s, waren er drie automobilisten die tegen de richting in de Voorstraat inreden. Het was chaos. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat er nog een bord staat dat je er 30 km/u mag rijden.’ Ook burgemeester Aptroot ergert zich groen en geel aan de situatie. ‘Wij gaan dit strenger handhaven’, antwoordde hij.

Tenslotte vroeg Bremmer of de markt niet terug kan naar de Voorstraat. ‘Inwoners geven aan dat de sfeer van de markt in de Voorstraat weg is.’ Maar daar ging het college niet in mee. ‘De markt blijft zolang de coronamaatregelen gelden op het Churchillplein/Treubplein. Alleen daar kan de anderhalve meter gehandhaafd blijven’, aldus Aptroot. ‘We hebben bewust gekozen om ook de non-food ondernemers de kans te geven naar Voorschoten te komen. Gaat de markt weer terug naar de Voorstraat dan moeten deze ondernemers weg blijven en dat is wellicht dan permanent waardoor de markt in de toekomst, als deze weer in de Voorstraat kan, veel kleiner wordt. En dat wil niemand.’


Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 8 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 10 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 12 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 15 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 16 uur geleden