Afbeelding
Foto: Archief

Werken loont in Voorschoten

Algemeen Regio nieuws

(persbericht gemeente) Alle inwoners met een bijstandsuitkering hebben sinds 2019 meer geld te besteden wanneer zij werk vinden. Dat laat onderzoek zien naar het nieuwe minimabeleid dat de gemeente Voorschoten sinds 1 januari 2019 uitvoert.

Wethouder Paul de Bruijn, van Werk en Inkomen en Economische Zaken: “Ik ben erg blij te zien dat ons minimabeleid doet wat we voor ogen hebben gehad. Werken moet lonen en er moet een stimulans zijn, waarbij het overstappen naar werk interessanter is dan in de bijstand blijven. Dit draagt bij aan mensen zo snel mogelijk weer naar een nieuwe baan begeleiden. Mensen die werken staan midden in de samenleving, zijn gelukkiger, hebben meer sociaal contact en meer kans op verdere ontwikkeling.”

Voor alle inwoners
Eerder hadden sommige huishoudens last van een armoedeval wanneer zij vanuit de bijstand gingen werken. Toeslagen en gemeentelijke regelingen werden lager, doordat hun inkomen hoger werd. Hierdoor bleef er minder geld over om te besteden. In het nieuwe minimabeleid houdt de gemeente meer rekening met de verschillen tussen huishoudens. De financiële situatie van een gezin met jonge kinderen is bijvoorbeeld anders dan bij een gezin met kinderen van 12 jaar of ouder. Door gemeentelijke regelingen anders te verdelen, gaat iedereen met werk erop vooruit.

Met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente het minimabeleid nu verder verbeteren om de zelfstandigheid van inwoners nog meer te bevorderen.