Afbeelding

Een eigen bedrijf opstarten? Denk hier aan!

Algemeen

Als zelfstandig ondernemer is er veel waar je rekening mee moet houden om jezelf en jouw bedrijf te beschermen. Het ondernemerschap brengt namelijk verschillende risico’s met zich mee. Zo kun je met jouw werkzaamheden bijvoorbeeld schade bij anderen veroorzaken, wat grote financiële gevolgen kan hebben. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten wanneer jij een eigen bedrijf opstart. Op die manier bescherm je jezelf voor een vroegtijdig faillissement. 

Zoek de juiste verzekering voor jezelf én je bedrijf

Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd gebeuren dat je tijdens jouw werkzaamheden een ongeluk veroorzaakt, of dat je de eigendommen van een klant beschadigd. Wanneer jij hier verantwoordelijk voor wordt gesteld kun je met hoge schade komen te zitten. Daarom is het slim om een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld van een verzekeraar als Unive

Daarnaast is het handig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van een inkomen wanneer je onverhoopt ziek wordt, of als je een been breekt en tijdelijk niet kunt werken. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar door om te zien wat er onder de dekking valt, zodat je precies weet wat er wel en niet vergoed wordt.

Bedenk welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past

Elk bedrijf in Nederland moet bij de Kamer van Koophandel worden ingeschreven. Alleen met een geldige inschrijving mag je de werkzaamheden met jouw onderneming uitvoeren. Bij de inschrijving moet je een beslissing maken over de rechtsvorm van de onderneming. De rechtsvorm bepaalt onder andere hoe je de boekhouding moet voeren en wat jouw aansprakelijkheid is. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen financiële en administratieve voor- en nadelen. Laat je daarom goed informeren over wat het beste bij de situatie past. 

Zo kun je kiezen voor eenmanszaak of een vennootschap. Een eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm wanneer jij een zzp’er bent en er sprake is van slechts één bedrijfseigenaar. Een vennootschap kies je wanneer er meerdere rechtspersonen zijn die deel uitmaken van het bedrijf, zoals bij een vof (vennootschap onder firma) of een bv (besloten vennootschap). 

Vraag op tijd de juiste vergunningen aan

Voor sommige beroepen heb je een speciale vergunning nodig om het beroep uit te mogen oefenen. Ook kan het zo zijn dat de bedrijfsruimte aan speciale eisen moet voldoen voordat je de deuren kunt openen voor klanten. Zo heb jij bijvoorbeeld een horecavergunning wanneer je een café gaat beginnen, of een vergunning van de GGD wanneer je een tattooshop opent. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd de benodigde vergunningen aanvraagt. Op die manier kun je meteen aan de slag om van jouw nieuwe business een daverend succes te maken!

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 3 uur geleden 13
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 20 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 22 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 22 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken 27 mrt, 10:13 2