Informateur en oud-minister Prof. Rosenthal kwam donderdagavond zijn verslag over de formatie toelichten.
Informateur en oud-minister Prof. Rosenthal kwam donderdagavond zijn verslag over de formatie toelichten. Foto: VSK

Het wordt toch VVD, Voorschoten Lokaal en CDA!

Politiek Politiek

Ondanks het advies van informateur Rosenthal heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten dat de coalitiebesprekingen tussen VVD, Voorschoten Lokaal en CDA door zullen gaan. De oud-minister kwam zijn advies gisterenavond in de raad toelichten. 

Een opvallend besluit van de raad want in zijn advies liet Rosenthal weten dat er bij partijen twijfels bestonden bij de stabiliteit van Voorschoten Lokaal. ‘Een jonge partij met nog weinig ervaring.’ Bovendien vond hij de coalitie van drie partijen een te smalle basis terwijl zijn opdracht een brede coalitie was. Hij waarschuwde ook dat de oppositie, GroenLinks, D66, PvdA en SP, dan wel heel groot werd. 

In het verslag van Rosenthal spreekt alleen de VVD haar twijfels over Voorschoten Lokaal uit. De overige partijen lieten tijdens de raadsvergadering weten wel vertrouwen te hebben. ‘Met het woord instabiel lijkt het er op dat Voorschoten Lokaal niet te vertrouwen is’, zegt Albert Deuzeman van GroenLinks. ‘Dat vertrouwen hebben wij wel, het gaat om ervaring. Wij kennen de partij gewoon nog niet goed.’ 

‘In het begin waren er zeker twijfels’, erkent D66 voorman Adriaan Andringa. Tot een paar weken geleden was zijn partij betrokken bij de coalitiebesprekingen. ‘Die gesprekken met Voorschoten Lokaal waren constructief en de twijfels waren snel weg.’ D66 stapte uit de coalitiebesprekingen vanwege een verschil van inzicht in de bestuurskracht en niet over de inhoud. De partij keert niet terug in de gesprekken voor een coalitie. 

Lokaal fractievoorzitter Wouter Duivendijk bestreed dat zijn partij geen ervaring heeft. ‘Drie van de vier raadsleden zijn al een aantal jaar in de lokale politiek actief en hebben die kennis dus wel degelijk.’ Wel erkende hij dat de vereniging nog niet op orde is. ‘Maar daar werken we aan.’

René Zoetemelk van het CDA kreeg de lachers op zijn hand met de opmerking: ‘Als je een trio wilt, moet je relatie wel goed zijn.’ De voorman sprak uit dat wat zijn partij betreft dat vertrouwen er is.

Ook SP en PvdA spraken hun voorkeur uit voor een coalitie van de drie grootste partijen. ’12 zetels, meer is ook niet nodig’, aldus Erik Maassen van de SP. Hij vroeg zich af waarom een tweede informatieronde eigenlijk nodig was en vond het jammer dat de onderhandelingen twee weken stil hebben gelegen. 

Arnold Posthuma van PvdA hoopt dat de duurzaamheid van het CDA en de sociale woningen van Voorschoten Lokaal hoog op de agenda staan. 

Met dit besluit is er in ieder geval een stip op de horizon, drie maanden na de verkiezingen. Voorschoten is daarmee een van de laatste, zo niet de laatste, gemeente in de regio zonder een coalitie. De onderhandelingen gaan vandaag weer verder. Wie de formateur wordt is nog niet bekend en wanneer Voorschoten dan eindelijk een coalitie heeft kon wethouder Paul de Bruijn ook niet zeggen. ‘We gaan niet haasten, er moet een gedegen akkoord komen!’


Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 12 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 16 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 17 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 17 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 19 uur geleden