Wilma Zoetemelk was tot voor kort de langst zittende gemeentesecretaris van Nederland. 'Voor die titel doe je het natuurlijk niet, maar het is toch een hele eer!' Foto: René Zoetemelk
Wilma Zoetemelk was tot voor kort de langst zittende gemeentesecretaris van Nederland. 'Voor die titel doe je het natuurlijk niet, maar het is toch een hele eer!' Foto: René Zoetemelk

Ontmoeting bij de Dorpspomp

Algemeen Regio nieuws

In vroeger tijden ontmoette men elkaar bij de Dorpspomp op de Voorstraat. De Voorschotense Krant heeft deze traditie in ere hersteld. Journaliste Rosanne Peters interviewt deze keer Wilma Zoetemelk.

Naam: Wilma Zoetemelk – Van der Hulst
Leeftijd: 62 jaar
Functie: voormalig gemeentesecretaris Zoeterwoude
Status: Getrouwd


Waar ben je geboren 
en opgegroeid?
“Ik ben in Voorschoten geboren en getogen. Na de middelbare school ben ik als achttienjarige gewoon aan het werk gegaan. Ik kwam terecht bij de gemeente Leidschendam op de afdeling Onderwijs. Rond mijn 15e leerde ik mijn huidige man René kennen. We kwamen elkaar regelmatig tegen in het dorp en ’s winters op de ijsbaan. Op mijn 21e zijn we getrouwd.”

Wat maakt Voorschoten zo leuk?
“Voorschoten is mijn thuis. Een groot deel van mijn familie woont hier en René en ik zijn beide geboren en getogen Voorschotenaren, net als onze dochter. Daar hecht je toch waarde aan, hoewel Zoeterwoude na al die jaren werk ook in mijn hart zit. Toch zie ik ons hier niet meer weggaan. Het dorpse gevoel is hier nog steeds en het dorp is open en groen, ook al vind ik wel dat Voorschoten steeds drukker wordt en verstedelijkt. Het is belangrijk dat Voorschoten het open en groene karakter behoudt.”

Je bent de langst zittende gemeentesecretaris van Nederland. Vertel!
“Ik ben de afgelopen 23 jaar gemeentesecretaris geweest in Zoeterwoude en sinds kort de langstzittende gemeentesecretaris van Nederland. Voor die titel doe je het natuurlijk niet, maar het is toch een hele eer! Eigenlijk ben ik mijn hele leven al met politiek bezig. Toen ik na school bij de gemeente Leidschendam aan de slag was gegaan, ging ik uit interesse eens bij een raadsvergadering zitten. Dit was de start van mijn belangstelling voor lokale politiek. Dat kon ik toch zeker ook? Die wens heb ik op mijn 25e waargemaakt toen ik namens het CDA raadslid werd in Voorschoten. Ik was inmiddels al een paar jaar betrokken bij de jongerentak van de partij (CDJA). Aan de zijlijn staan was toen al niks voor mij, ik wilde graag wat bijdragen en betrokken zijn. Uiteindelijk ben ik tot het jaar 2000 actief geweest in de Voorschotense politiek. Ik kijk terug op een ontzettend mooie tijd. Ik zal nooit vergeten hoe het er vroeger aan toe ging, toen ik bijvoorbeeld als een van de eerste vrouwen raadslid werd voor het CDA, of het feit dat ik jarenlang bijna de enige vrouwelijke gemeentesecretaris in de regio was. Als jong, vrouwelijk raadslid werd ik zelfs gevraagd om mee te doen aan een documentaire over vrouwen in de politiek.”

Wat doe je naast je werk nog?
“Ik ben sinds kort in dienst van een bureau waar vanuit ik verschillende klussen kan gaan doen in mijn vakgebied. Ik blijf ook graag dingen ondernemen, zoals bijvoorbeeld mijn vrijwilligerswerk als lid van de contactgroep van de kerk. Jarenlang heb ik naast mijn werk geprobeerd bij te dragen, zoals bij het Weekend van Voorschoten en als voorzitter van de werkgroep ‘sportprijs’ en de Klankbordgroep Vrijwilligers. Daarnaast ben ik heel graag buiten, lekker wandelen of fietsen.”

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zaterdag 8 juni open dag Activiteitencentrum Oud Woelwijck 17 mei, 20:06
Antoinette van Dorssen, direkteur Stichting Duivenvoorde heet de genomineerden welkom in de Marotzaal op Duivenvoorde. Foto: VSK
Bekendmaking winnaars VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 op Kasteel Duivenvoorde 17 mei, 14:59
Het Ambachts- en Baljuwhuis
Mislukte verkoop AB-huis: een dure les 17 mei, 14:59 2
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek 17 mei, 13:55
Ook boven het Burgemeester Berkhoutpark was het Noorderlicht prachtig te aanschouwen
Het Noorderlicht, ook Voorschotense lucht kleurt paars 17 mei, 08:49 1