<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
De column van Helma Neppérus gaat deze keer over de toekomst van het zwembad. Foto: Nick van Ormondt
De column van Helma Neppérus gaat deze keer over de toekomst van het zwembad. Foto: Nick van Ormondt (Foto: )

Toekomst zwembad: werk voor gemeente

Als kind ging ik naar zwemles, eerst in Amsterdam en daarna in Den Haag. Leren zwemmen hoorde er bij en dat is nog steeds zo. Wel is het hebben van een zwembad voor een gemeente niet goedkoop en zal altijd geld kosten. In onze eigen Voorschoten was de afgelopen maanden een taskforce actief om onderzoek te doen naar mogelijke scenario's om zwemmen binnen Voorschoten mogelijk te houden.

Voorschoten - Het rapport is eind oktober gepresenteerd. In het rapport worden naast positieve opmerkingen over de huidige exploitatie, ook vragen opgeworpen. Die vragen worden echter niet duidelijk beantwoord, helaas. De eerste grote vraag is, hoe zit het met andere gemeenten en wat kunnen we daar van leren? En dan de vraag, moeten we een zwembad hebben? Ja graag, denken we natuurlijk, maar laten we toch wat rondkijken. Kijk je naar de nabije omgeving dan hebben Wassenaar en Leidschendam-Voorburg een zwembad, maar dat is best een eindje weg. Leiden is dan dichterbij, in ieder geval, wat betreft, het Vijf Meibad. Als kind, moest ik een vergelijkbare afstand afleggen, eerst lopend of met de bus en later met de fiets. Maar, ook een mogelijke samenwerking met Leiden, is niet echt uitgewerkt in het rapport.

Wat doen andere gemeenten?
Er moet dus nog veel worden uitgezocht en daarbij moet zeker het rapport van de taskforce worden gebruikt. Laten we beginnen met informatie vergaren over hoe andere gemeenten het doen, zowel wat betreft de kosten als de wijze van exploitatie. En kunnen gemeenten elkaar helpen? Het zelf doen als gemeente is denk ik geen optie en betekent extra ambtenaren. Maar een open aanbesteding lijkt me wel iets voor de toekomst. En betrek er echte ondernemers bij, wellicht zijn daar goede ideeën?

Dan is de inzet van vrijwilligers denkbaar. Maar dat is helaas ook niet uitgewerkt in het rapport en dat uitwerken moeten we dus alsnog doen. Wel zal een zwembad vanwege de veiligheid ook altijd professionals moeten hebben.

Sporthal
En dan de mogelijke verplaatsing van de sporthal. De huidige sporthal veroudert en waarom zou je die niet verplaatsen naar de omgeving van Het Wedde, waar ook verder veel sportaccommodaties zijn zoals voetbal, hockeyveld en de golfbaan. Wel betekent de bouw van een sporthal een forse investering, maar er komt dan wel in het centrum grond vrij voor woningbouw.

De tarieven
Dan is er het punt van de tarieven. De prijs van een gewoon kaartje ligt in Voorschoten iets boven de prijs schijnt het van veel andere gemeenten en er zijn veel aparte tarieven, moet dat? In het rapport staat dat het zwembad feitelijk 1 euro 16 per bezoeker te kort komt. Daarna wordt het punt van een mogelijke tariefsverhoging in het rapport weggeschreven. Die 1,16 euro is misschien wat veel, maar laten we toch eens durven om wel naar de tarieven te kijken.

Stel dat je de prijs per bezoek met 0,7 euro verhoogt, dan loopt het tekort al aardig terug. En terecht merkte ONS Voorschoten laatst bij de behandeling in de raadscommissie op, dat de mensen die in maart de petitie voor behoud van het zwembad tekenden wellicht een tientje per jaar willen bijdragen. Wel zullen ouders die dat echt niet voor hun kinderen kunnen betalen, een steuntje in de rug moeten krijgen.

Kortom, we moeten als Voorschoten als we hier willen blijven zwemmen aan het werk om te zoeken naar mogelijkheden om het tekort van het zwembad drastisch te verminderen. Dus gemeente, ga aan de slag.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten