Ervaringsdeskundige Marijke Osinga zet zich regelmatig in voor de gehandicapte medemens. Foto: VSK
Ervaringsdeskundige Marijke Osinga zet zich regelmatig in voor de gehandicapte medemens. Foto: VSK

Grondwet: discrimineren wegens handicap nu verboden

Algemeen Regio nieuws

Het verbieden van discriminatie wegens handicap is een onderwerp waar in de politiek toenemend belangstelling voor is. Voorschotense Marijke Osinga is ervaringsdeskundige en sprak onlangs in de Tweede Kamer:  

De wet Gelijke behandeling Handicap of Chronische Ziekte is in 2003 tot stand gekomen die discriminatie wegens handicap of chronische ziekte verbiedt op het gebied van wonen, werken, onderwijs, openbaar vervoer en de levering van goederen en diensten. Het VN- Verdrag Handicap, dat volwaardig meedoen in de maatschappij op alle terreinen van het leven beoogt, is in 2016 geratificeerd. Nederland moet de regels uit het verdrag incorporeren in haar beleid en wetgeving. Dit jaar is de Grondwet gewijzigd. Discriminatie wegens handicap en wegens seksuele gerichtheid zijn aan een rijtje discriminatieverboden in artikel 1 toegevoegd. Dertien jaar heeft het wijzigingsproces geduurd. 

Over deze grondwetswijziging is op 3 juni in het kader van een Rondje Rechtsstaat een workshop gehouden in de Tweede Kamer. Manon Julicher en Friederycke Haijer leidden de workshops. Thijs Hardick, beleidsmedewerker bij Ieder(In), sprak over de problemen waar mensen die een beperking hebben, mee dealen als ze volwaardig mee willen doen in de maatschappij. Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid voor de PvdA van 2017 tot 2021 en nauw betrokken bij de Grondwetswijziging, sprak over de vragen die ontstonden tijdens het wetgevingsproces. 

Ik heb als vrijwilliger van Voorall, een belangenorganisatie voor mensen met een beperking in Den Haag, gesproken over hoe discriminatie wegens handicap langzamerhand een thema is geworden in de Nederlandse wetgeving. De vraag die aan Kirsten, Thijs en mij gesteld werd, was of het toevoegen van deze discriminatieverboden een belangrijke grondwetswijziging is. Kirsten vertelde dat in het parlement over dit onderwerp fundamentele discussies zijn gevoerd. Want, zet je mensen, door discriminatieverboden zo expliciet in de Grondwet te noemen, juist niet apart? Waarom niet verboden op al deze gronden eruit gooien en gewoon discriminatie verbieden? Thijs benadrukte dat de grondwetswijziging voor mensen met een beperking een emotioneel gebeuren was. Mensen met een beperking werden gezien en telden serieus mee, betoogde hij. 

Ook ik denk dat de grondwetswijziging belangrijk is. Daarmee wordt volgens mij benadrukt hoe belangrijk wij het verbod op discriminatie op deze gebieden vinden.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zaterdag 8 juni open dag Activiteitencentrum Oud Woelwijck 22 uur geleden
Antoinette van Dorssen, direkteur Stichting Duivenvoorde heet de genomineerden welkom in de Marotzaal op Duivenvoorde. Foto: VSK
Bekendmaking winnaars VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 op Kasteel Duivenvoorde 17 mei, 14:59
Het Ambachts- en Baljuwhuis
Mislukte verkoop AB-huis: een dure les 17 mei, 14:59 2
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek 17 mei, 13:55
Ook boven het Burgemeester Berkhoutpark was het Noorderlicht prachtig te aanschouwen
Het Noorderlicht, ook Voorschotense lucht kleurt paars 17 mei, 08:49 1